Версия для печати
Размер шрифта:
Фото
Печатать

Вялікае малако пачынаецца з кармлення. Хойнікшчына прымала маладых спецыялістаў заатэхнічнага профілю з усёй вобласці

18.11.2025
Вялікае малако пачынаецца з кармлення. Хойнікшчына прымала маладых спецыялістаў заатэхнічнага профілю з усёй вобласці

Ад заатэхнікаў залежыць развядзенне, кармленне і ўтрыманне сельскагаспадарчых жывёл. Па сутнасці справы, гэта і ёсць тыя тры «кіта», ад якіх атрымліваецца Высокая якасць малака.

Сёння Хойнікі сталі месцам прыцягнення для маладых спецыялістаў заатэхнічнага профілю для выязной вучобы-семінара.

У пачатку мерапрыемства кіраўнік раёна Дзмітрый Шпігановіч павітаў удзельнікаў, пажадаў усім плённай працы і поўнай аддачы ў сваёй прафесіі. Пра аграпрамысловы патэнцыял Хойніччыны, значнасць маладых кадраў у гэтай галіне расказаў начальнік райсельгасхарча Аляксандр Максімавіч.

У працы таксама прынялі ўдзел начальнік упраўлення інтэнсіфікацыі жывёлагадоўлі і племянной справы ў жывёлагадоўлі камітэта па сельскай гаспадарцы і харчаванні аблвыканкама Уладзімір Вальчук, дырэктар абласной ветлабараторыі Ганна Барышчык, загадчыца малочнай лабараторыі РСУП «Гомельгасплемппрадпрыемства» Вольга Бандарэнка.

Аб якасці малака не па чутках ведае дырэктар КСУП» Судкова " Дзмітрый Фешчанка. Аднайменны Сучасны малочна-таварны комплекс дадзенага сельгаспрадпрыемства (са 100% - ным вытворчасцю малака гатунку» экстра") стаў першым практычным пунктам для заатэхнікаў. Дзмітрый Аляксандравіч дэталёва спыніўся на ўзнаўленні статка, арганізацыі вядзення ўліку жывёлы, вырошчванні маладняку, тэхналогіі кармлення. Работнікі прадэманстравалі, як адбываецца адбор малака, паказалі нюансы догляду за малочна-даільным і халадзільным абсталяваннем.

Далей удзельнікі перамясціліся ў лабараторыю Палескага вытворчага ўчастка ААТ «Мілкавіта», дзе хлопцы ўбачылі, як вызначаецца тлустасць малака. І гэта яшчэ не ўсё: пазнавальная экскурсія па заводзе стала яркім акордам семінара.

Маладыя заатэхнікі з гаспадарак Гомельшчыны падзяліліся ўражаннямі:

Ілья Бондар (Петрыкаўскі раён):

- Мне як пачаткоўцу спецыяліста, вучоба на Хойніччыне дала шмат карысных ведаў. Напрыклад, атрымаў магчымасць дэталёва вывучыць этапы вытворчасці малака. Адзначыў, што рацыён кармлення жывёл шмат у чым адрозніваецца ад нашага. І зразумеў самае важнае: варта ненадоўга знізіць якасць кармоў, і гэта абавязкова адаб'ецца на надоях.

Максім Герыловіч (Жлобінскі раён):

- У мяне да жывёлагадоўлі душа ляжыць. Тут я сустрэў аднадумцаў. Вядома, не лішнім было сёння пачуць шмат каштоўнай інфармацыі ад дырэктара КСУП «Судкова» Дзмітрыя Фешчанка. Ён падзяліўся каштоўным саветам:»не варта баяцца прымаць рашэнні". Напэўна, гэта і ёсць слоган нашай сустрэчы. Бо часам метадам спроб і памылак расце прафесіяналізм.

Сяргей Доскач (Хойніцкі раён):

- Жывёлагадоўля-складаная галіна. Але мы ведалі, што будзе нялёгка і нам спатрэбяцца падтрымка, парады ад спецыялістаў у сваёй справе. Сам я працую ў ААТ «Велецін Агра», але з задавальненнем наведаў суседняе сельгаспрадпрыемства. Адзначу, што нам ёсць да чаго імкнуцца, каб надоі былі высокімі і прыбаўленні вялікімі.


© ХОЙНIЦКI РАЁННЫ
ВЫКАНАЎЧЫ КАМІТЭТ, 2025.